Geschiedenis - Hotel Cadzand - Hotel de Schelde
Geschiedenis - Familiehotel aan het strand en zee

Geschiedenis

Hotel de Schelde sind 1930.

Het familiehotel door de jaren heen. Hotel de Schelde veranderd een aantal keren van eigenaar en zelfs één keer van naam. Zo start het verhaal van ons hotel als Hotel t Zwin en komt het in de oorlog in handen van de Duitsers en later Canadezen. U leest hier de geschiedenis van ons hotel.

In 1930 bouwt Bram Baas, Bram Kei in de volksmond zijn eerste hotel op de grens van Nederland en België in het Zwin. In 1938 verkoopt Bram Baas het hotel aan de Stichting Het Zeeuwse Landschap en bouwt vervolgens een nieuw hotel aan het haventje. Dit hotel noemt hij Hotel de Schelde.

Hotel ‘t Zwin 1930 -1938

Het hotel, pas geopend in 1938 zal slechts twee jaar in gebruik zijn. In 1940 eisen de Duitsers het hotel op. Bij het naderende einde van de oorlog wordt het hotel in opdracht van de Duitsers in brand gestoken. Alleen de kelderverdiepingen blijven van het hotel gespaard. De Canadese bevrijders maken nog enkele maanden gebruik van deze kelders.

Hotel de Schelde 1938 -1944

In 1950 bouwt Bram Baas zijn Hotel de Schelde weer op. In 1954 nemen Huub en Hilde Steffen Hotel de Schelde over van Bram Baas. Hier zal meesterkok Cas Spijkers in de zomer van 1962 en 1964 zijn eerste werkervaring op doen in de keuken van het hotel. Familie Steffen verkoopt het hotel later weer aan de familie Reijnkemeijer in 1972.

Hotel de Schelde 1951 – 1978

In de jaren die volgen komt er een klein privé barretje in de kelders van het oude hotel. Dit barretje zal uitgroeien tot ‘Het Keldertje’ die uitgebouwd wordt met bowlingbanen en een grotere bar. Menig toerist en Zeeuws-Vlaaming zal hier tot de late uurtjes met veel plezier naar toe komen. Verder zal de familie Reijnkenmeijer het hotel uitbreiden met een binnenzwembad en een restaurant genaamd ‘Jean d’Haut’.

Hotel de Schelde 1978 – 1990

In 1983 kopen Johan en Eliane Verbeke Hotel de Schelde. Aan de voorkant wordt in 1991 het restaurant uitgebouwd. Zo krijgt het hotel een groter restaurant, een serre, vijf grote kamers met zeezicht en een extra vergaderzaal in de bar-bowling.

Hotel de Schelde 1991 – 2017

In 2004 zal dochter Sabine Verbeke in het hotel stappen om dit samen met haar ouders te runnen. Een paar jaar later komt ook de zoon Tony Verbeke ook in het familiebedrijf werken. Vanaf 2009 nemen broer en zus, Tony en Sabine Verbeke het bedrijf over van hun ouders.

Hotel de Schelde sluit haar deuren in november 2017 voor een grote vernieuwing.

In november 2017 gaan de deuren van het hotel dicht. We zullen wegens allerlei redenen moeten wachten tot de zomer van 2018 om het hotel te kunnen slopen. Dan kan familie Verbeke beginnen aan een nieuw hoofdstuk voor Hotel & Residentie de Schelde.

Dank gaat uit naar Peter de Lijser, die de geschiedenis van Cadzand-Bad in zijn boek ‘van badhuis tot boulevard’ goed heeft vast gelegd.